mondkapjesplicht: 6 vragen en antwoorden

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies. De mondkapjesplicht geldt zowel voor klanten als voor eigen medewerkers.


Toezien op naleving

Ondernemers worden geacht een aantoonbaar deurbeleid te hanteren en actief toe te zien op naleving van de coronamaatregelen in de winkel.
De mondkapjesplicht is een verantwoordelijkheid voor iedereen persoonlijk. De ondernemer wordt niet beboet voor klanten die geen mondkapje dragen.
Een ondernemer kan ervoor kiezen om een mondkapje verplicht te stellen in zijn winkel. In dat geval mag een klant die geen mondkapje draagt de toegang worden geweigerd. Dit meldt de KNDB.

 

Zes vragen

Om het overzichtelijk te maken, heeft het CBD zes vragen en antwoorden geformuleerd mbt de mondkapjesplicht:

1. Moeten klanten in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op

Ja, klanten moeten in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op. 

2. Moeten medewerkers in de winkel vanaf 1 december een mondkapje op? 

Ja, ook medewerkers in de winkel moeten vanaf 1 december een mondkapje op. In het magazijn of op kantoor hoeft dat niet. 

3. Welk mondkapje moet ik vanaf 1 december in de winkel dragen? 

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Dit geldt zowel voor medewerkers als klanten in de winkel.

4. Moet ik klanten zonder mondkapje aan de deur vanaf 1 december weigeren? 

Nee. Klanten kunnen een medische reden hebben voor het niet dragen van een mondkapje en de privacywetgeving staat niet toe hiernaar te vragen. De verplichting om een mondmasker te dragen in de winkel geldt voor personen. Dus de persoon is in overtreding en niet de ondernemer. Wel is het goed om een poster in de winkel op te hangen met ‘mondmaskers verplicht’ of ‘mondmaskers zijn wettelijk verplicht’ of ‘hier geldt wettelijke mondmaskerplicht’. 

5. Mag ik mensen aan de deur vanaf 1 december zonder mondkapje weigeren als ik dat wil? 

Ja, als in het huisreglement van de onderneming duidelijk zichtbaar staat dat het dragen van een mondkapje verplicht is, dan mogen klanten zonder mondkapje op basis daarvan wél worden geweigerd aan de deur, mits zij niet aannemelijk kunnen maken dat ze onder de vrijstelling vallen. 

6. Krijg ik vanaf 1 december een boete als een klant geen mondkapje op heeft? 

Nee, als de klant geen geschikt mondkapje draagt, dan krijgt niet de ondernemer maar de klant een boete.

27 november 2020

KNDB, CBD

Maarssen, Leidschendam

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep