Structurele verduurzaming AS Watson

Kruidvat geeft natuur ook iets terug

Paddenpoel, insektenhotel, groene wanden maar vooral het duurzaam recyclen van retourmateriaal: het nieuwe DC van AS Watson in Heteren is erop gericht om de carbon footprint van Kruidvat zo laag mogelijk te maken. Specifiek ingericht voor de verwerking van retourgoederen, maakt het duidelijk dat de verduurzaming van AS Watson structureel - en niet incidenteel - is.

Op de opening begin deze maand was aardig wat volk afgekomen. Niet alleen omdat het een best bijzonder DC is, maar ook omdat bergbeklimmer en avonturier Wilco van Rooijen de feestelijke opening verrichtte. Hij kwam binnenrijden in een bijzonder duurzaam prototype van een expeditievoertuig dat rijdt op zonne-energie en waarmee hij in 2017 Antarctica wil oversteken! Voor deze expeditie doneert A.S. Watson 800 kg gerecycled plastic, waarvan onderdelen voor het expeditievoertuig Solar Voyager worden gemaakt. Van Rooijen kreeg ook een ‘overlevingspakket’ met een knipoog: een mandje met diverse eigen-merkproducten zoals zonnebrand, shampoo, douchegel, deo, een geurtje, een flesje water, pleisters en een zak drop.

Het nieuwe dc is primair bedoeld om de retourvrachten te verwerken van de Kruidvaten uit Nederland, maar ook België en Frankrijk. Het draait vooral om papier en plastic. Daartoe is in de hal een papierpersinstallatie neergezet, maar er is al ruimte vrijgelaten voor een tweede pers. Daarnaast is er nog een aparte plasticpers. Toevallig stond een verwerkte bulk retourplastic in de hal gepresenteerd, en het is duidelijk dat elk zuchtje lucht uit dat blok was weggeperst.

 

Groei

Het dc dat nu geopend is, zat al langer in de pen, vertelt Yvette Heijwegen, sinds juni vorig jaar directeur supply chain bij AS Watson. “Kruidvat groeit hard, en de supply chain moet daarin meegroeien. Dus het plan lag al klaar toen ik bij AS Watson kwam werken. Belangrijk is dat het retourdc op groei is gebouwd: het is een jasje waar we voorlopig de komende jaren mee vooruit kunnen. Maar we hebben ook niet in overmatige ruimte geïnvesteerd, want we willen een low cost retailer blijven.” 

Er staan intussen aardig wat stellingen opgebouwd die pakweg een derde van de totale ruimte in beslag nemen. Dat geeft aan dat het dc niet alléén voor retourvracht is ingericht.

“Dat klopt”, zegt Heijwegen, “er komen hier ook productzendingen binnen, met name voor acties. Een deel van de containers uit het Verre Oosten gaat hier direct naartoe. Maar de focus blijft op papier en plastic gericht: het is en blijft een retourcentrum. En het zal ook het énige retourcentrum blijven: alles wat we verder nog gaan bouwen, is weer voor de distributie bestemd.”

Het betekent overigens dat chauffeurs voortaan eerst hun retourvracht moeten afleveren aan de zuidkant van de toegangsweg tot het industrieterrein, om daarna door te rijden naar de noordkant om hun vracht te laden.

“Dat klopt”, zegt Heijwegen, “Natuurlijk is het even wennen, maar dat is altijd zo: breid je je dc uit, dan moet je altijd kijken naar hoe de processen het beste kunnen lopen. Inmiddels draaien we hier al sinds 20 juni, dus de chauffeur zijn er inmiddels wel aan gewend. Het werkt naar behoren.”

 

Structureel 

Een belangrijk uitgangspunt voor het retourdc is dat de ‘carbon footprint’ zo neutraal mogelijk zou zijn. Duurzaamheid was het sleutelwoord. Gerard van Breen, CEO van A.S. Watson Health & Beauty Benelux, vertelt dat dat structureel in de organisatie is ingebed: “Duurzaamheid nemen we binnen onze onderneming serieus. We vinden het dan ook belangrijk dat ook ons logistiek centrum aan bepaalde eisen voor duurzaamheid voldoet. En er is veel meer mogelijk dan we zo met zijn allen denken. Het is geweldig dat we de gewenste duurzaamheid bij de bouw en het ontwerp van het nieuwe centrum hebben kunnen realiseren.”

Het was een streven dat ook bij de gemeente Overbetuwe vooropstond: burgemeester Toon van Asseldonk zei in zijn korte speech: “We hebben een maatschappelijk rendement gebruikt als tegemoetkoming in de onderhandelingen over de prijs. We vinden het mooi om te zien dat Kruidvat MVO serieus neemt, ook richting hun personeel. En ik merk op dat, toen wij als gemeente eerder dit jaar ook een stroom vluchtelingen moesten opvangen, Kruidvat die mensen allemaal een pakketje persoonlijke verzorgeingsartikelen heeft aangeboden.”

Dat AS Watson structureel met dit thema aan de slag is, blijkt ook wel uit het feit dat het daartoe een fulltime MVO-manager heeft aangesteld, Alberic Pater.

 

Energieneutraal

Bij de bouw van het nieuwe logistiek centrum in Heteren is er van alle kanten aan gewerkt om het pand volledig energieneutraal te maken. Uiteindelijk is het retour-DC gecertificeerd volgens de eisen van BREEAM 4* - er is een maximum van 5 sterren haalbaar. 

“Ons uitgangspunt was een zo duurzaam mogelijk pand neer te zetten”, zegt Pater. “Onze meetlat was de BREEAM-NL, een instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. BREEAM-NL kijkt naar hoe je energieneutraal kunt opereren en iets terugdoet voor de lokale flora en fauna. Daarbij draait het om integrale duurzaamheid: het komt niet alleen tot uiting in het energieverbruik, het gaat ook om gezondheid en management. Je zoekt dan het hoogst reëel haalbare, en dat was vier sterren. We zouden met heel veel moeite ook vijf sterren hebben kunnen halen, maar die investering stond niet in verhouding tot het milieutechnische voordeel. Maar ook vier sterren komt je niet aanwaaien: we hebben er hard aan gewerkt en er bouwtechnische het maximale uitgehaald.”

 

Groenhappers

Van Breenen wees erop dat “de grootste bijdrage wordt geleverd door de mensen die hier werken. Want er wordt hier meer dan vijftigduizend kilo karton ingezameld en verwerkt en vijfduizend kilo plastic. Die stroom wordt steeds groter, dus het is belangrijk dat we dat op een goede manier verwerken.”

Dat het retourDC ook concreet iets aan de natuur teruggeeft, is op diverse plaatsen zichtbaar. Zo zijn er 1700 zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, maar wordt er ook gewerkt met energiezuinige, natuurlijk-ogende LED-verlichting, terwijl het pand tot op het uiterste is geïsoleerd. Het meest zichtbaar is de duurzaamheid aan de buitenkant, waar grote panelen tegen de wanden zijn bevestigd die zijn volgeplant. Deze verticale tuinen (Kruidvat spreekt informeel van ‘groenhappers’) geven iets van het verloren groen terug. “En we merken dat de nestkastjes die we erin aangebracht hebben, goed worden bevolkt”, lacht Heijwegen. Verder zijn er op het terrein ook een paddenpoel en een insektenhotel te vinden.

13 september 2016

AS Watson

Heteren

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep