NPN:

'Gezondheidsraad mist kans in suppletie-advies'

Slechts 2% van alle Nederlanders eten voldoende groenten, fruit, noten en vis. De Gezondheidsraad adviseert daarom juist die levensmiddelen meer te eten. Een gemiste kans om ook supplementen te adviseren, meent Saskia Geurts, voedingsdeskundige en directeur van brancheorganisatie van gezondheidsproducten NPN: ”Tekorten in voedingstoffen zijn heel duidelijk meetbaar, en daar kunnen voedingssupplementen een rol spelen. Jammer dat de Gezondheidsraad die functie onderbelicht.”


De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders om meer groente en fruit, noten en vis te eten. Dat gebeurt via de Richtlijn Goede Voeding. Echter is uit voedselconsumptiepeilingen gebleken dat mensen daar juist mínder van zijn gaan eten. Slechts 2% houdt zich aan het advies van de Gezondheidsraad.
”Al is gedragsverandering enorm moeilijk, hier moeten we op blijven inzetten”, aldus Geurts. ”Maar er valt nog een enorme gezondheidswinst te behalen door consumenten te attenderen op het nut van voedingssupplementen.”
Zij wijst erop dat de Gezondheidsraad zijn aanbeveling voor het eten van vette vis heeft verlaagd naar een keer per week. ”En dat terwijl de meeste mensen slechts eens per twee weken vis eten. De inname van visvetzuren in Nederland is dus al heel laag. Je kunt echter eenvoudig meer gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgen door je voeding aan te vullen met visoliecapsules.”
Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, zoals vitamine C of D. Deze worden ook aanbevolen door de Gezondheidsraad aan diverse doelgroepen. Zo wordt extra vitamine D aanbevolen aan kinderen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur en foliumzuur aan vrouwen die zwanger willen worden. 

 

VERKEERDE FOCUS

 

Waarom vinden we dat adviseren van voedingssupplementen zo karig terug in de Richtlijn Goede Voeding? Volgens Geurts omdat de focus van de Gezondheidsraad ligt op het effect van supplementen op chronische ziekten in plaats van op het voedingspatroon.
”Het effect van voedingsstoffen op chronische aandoeningen, die zich over perioden van vele jaren ontwikkelen, is heel lastig te onderzoeken. Want voeding geeft alleen subtiele effecten. Als gevolg daarvan heeft de Gezondheidsraad in een aantal relaties tussen voedingssupplementen en chronische ziekten het bewijs voor een positief effect als te licht beoordeeld. Het is belangrijk daar meer onderzoek naar te doen, want er valt op dat vlak nog veel gezondheidswinst te boeken en zorgkosten te besparen. Gelukkig worden er op dit moment veelbelovende methodes ontwikkeld met aandacht voor deze subtiele effecten.”

 


VOEDINGSTEKORTEN


 

Waar voedingssupplementen wel aanwijsbaar effect hebben, is op het gebied van voedingstekorten. ”Die tekorten zijn wel heel duidelijk meetbaar”, aldus Geurts. “Het is inmiddels duidelijk dat er veel kwetsbare groepen zijn met een grote risico op een tekort aan vitamine D. Maar ook voor vele andere stoffen, zoals vitamine E en mineralen als ijzer komen in diverse groepen tekorten regelmatig voor. helaas wordt dat wat onderbelicht in het advies van de Gezondheidsraad.”

Geurts pleit voor meer aandacht voor het opvolgen van de aanbevelingen om gezond te eten, bijvoorbeeld op scholen en daarnaast voor het nut van suppletie. ”In vergelijking met de landen om ons heen slikken in Nederland relatief weinig zwangere vrouwen extra foliumzuur en slikken weinig ouderen vitamine D-supplementen. Daar is nog veel te winnen!”, aldus Geurts.


10 november 2015

NPN

Amersfoort

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep