Opinie

Wachter, wat er is er van de DU?

Dat faillissement van DA Retailgroep, nou, daar hebben we inmiddels al lang en breed bij stilgestaan. Daar ga ik u nu ook niet meer mee vermoeien. Maar een concreet onderdeel uit dat hele faillissement is volledig aan de aandacht ontsnapt. Ik herinner me er in ieder geval niet iets van gelezen te hebben in de communicatie van Holland Pharma/Mosadex, ik herinner me ook niet dat er iets van bij de collega-concurrenten in de media over stond. Ik kan mij natuurlijk vergissen en dan mag u mij publiekelijk een tik op de vingers geven. In ieder geval - laat ik de hand in eigen boezem steken - meen ik er zelf niets over geschreven te hebben. Maar zelfs dat kan ik fout hebben. Intussen: dat facet. Ik heb het over Drogistenunie, DU, de retailorganisatie van de formule Uw Eigen Drogist.

Nu is het niet zo vreemd dat die tussen wal en schip is geraakt. Zeker tot aan het faillissement van DA Retailgroep kreeg ik als journalist bar weinig te horen over het reilen en zeilen van deze formule/organisatie, die toch onderdeel uitmaakte van DA Retailgroep. Want DA zelf zei er quasi-niets over en ook de UED-ondernemers kwamen niet tot nauwelijks aan het woord in de media. Misschien is het een groeiende en bloeiende club drogisten, maar dat feestgewoel houden ze dan aardig binnenshuis!

 

Formules

Nu de DA-ondernemers onderdak hebben gevonden bij de trits Holland Pharma/NDS/Mosadex, is bij hen de onrust flink weggenomen. Maar hoe zit het met de DU-ondernemers?

Laten we even realistisch zijn: DU heeft met UED een formule bij wie de ondernemers zó vooropstaan, dat de formulenaam op de achtergrond blijft (of verdwijnt). Da’s een keus die eigenlijk steeds minder organisaties en ondernemers maken. Unipharma heeft recentelijk zijn formules uitgebreid om drogisten een uniformerend platform te bieden en ontwikkelt zich daardoor verder van groothandel tot retailhuis. Alleen Holland Pharma en Vriesia positioneren zich als pure groothandels. Hoewel jaar daarbij kunt aantekenen dat Holland Pharma met de formele overname van DA Retailgroep en het concept bewustwinkelen.nl wel aan formules werkt, is dat geen speerpunt - op de website van Holland Pharma is bijvoorbeeld geen concrete plek ingericht voor de DA-formule.

 

Stilletjesaan

Er is een beweging zichtbaar waarin de ondernemer naar de achtergrond schuift ten gunste van de formule. Of dat goed is, daar doe ik geen uitspraak over. Dat is voor een andere keer.

Ik stel gewoon deze vraag: hoe stáát het eigenlijk met Uw Eigen Drogist? Marktkenners spraken al jaren eerder de verwachting uit dat deze club stilletjesaan in het DA-stramien geschoven zou gaan worden. Maar dat is niet gebeurd. En de formule bestaat nog steeds!

De vraag is dus wat Mosadex hiermee gaat doen. Want dat is de huidige eigenaar van de organisatie. Op die vraag hoop ik binnenkort antwoord te krijgen. En u ook.
Want wees eens eerlijk: wie ligt deze vraag niet al maandenlang op de lippen?

Ik hoop dat Uw Eigen Drogisten massaal op deze Opinie reageren. Laat van u horen! Hoe meer feestgedruis hoe liever.

18 augustus 2016

who-cares.nl

Wijchen

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep