Gratis workshop stichting DID

‘Kennis en financiële middelen, zonder addertje onder ’t gras’

In mei en juni organiseert Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID) negen bijeenkomsten in het land. De bedoeling: ondernemers handvatten geven hoe ze bewustwording en gedrag van hun personeel kunnen stimuleren. “Veel geld, bedoeld voor de inzetbaarheid van personeel, blijft liggen omdat ondernemers vrezen voor een addertje onder het gras. Maar dat is niet zo”, zegt voorzitter van de stichting Nicole Hoetjes.

Gezonde, betrokken en gemotiveerde medewerkers zijn het visitekaartje van de winkel. Maar hoe zorg je ervoor dat zij dat ook blijven? Een gratis workshop van stichting DID leert in drie uur wat ondernemers zelf kunnen doen aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers, maar ook hoe personeel is te motiveren om daar zelf aan te werken. De workshop is gratis toegankelijk voor zelfstandige drogisterijondernemers.

“Ondernemers kunnen zoveel ellende voorkomen door tijdig in te grijpen: ga het gesprek aan met je mensen, investeer in personeel. Tijdens de workshop bespreken we welke financiële voordelen het heeft als je de inzetbaarheid van je medewerkers vergroot”, zegt Hoetjes. “Naast gezondheidsaspecten komen bijvoorbeeld ook mantelzorg, het hebben van schulden of psychische overbelasting aan de orde. Verder gaan we in op houding- en gedragsverschillen tussen jongere en oudere medewerkers. We behandelen hoe je het beste in gesprek kunt gaan met medewerkers. Daarmee is dit een workshop met praktische handvatten die je direct in de praktijk kunt brengen.”

 

Verrassing

De serie van negen workshops is een nieuw initiatief van de stichting, vertelt Hoetjes: “We timmeren al vier jaar aan de weg om de voordelen en mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid van personeel bij ondernemers en medewerkers tussen de oren te krijgen. En we hadden al veel langer de wens om eens echt naar de ondernemers toe te gaan. Nu we, eigenlijk tot onze verrassing, een subsidie van ESF binnen hebben gehaald is dat mogelijk. Dit is nieuw, dit heeft de stichting nog nooit eerder gedaan. En als het effect heeft, dan willen we de workshop in het najaar nog eens herhalen.”

 

Stoplichtkaart 

Aan workshops gaat een speciale actie vooraf: de stichting verspreidt via diverse media een zogeheten stoplichtkaart, waarop vier vragen staan. De vragenkaart ‘Is jouw team Future Proof’ sluit aan op de workshops ‘hoe stimuleer je bewustwording en gedrag van je medewerkers’. “We houden het heel laagdrempelig”, zegt Hoetjes. “We vragen de ondernemer eigenlijk gewoon: neem een bak koffie en beantwoord in vijf minuten die vier vragen. Dan weet je wat je mogelijkheden zijn, en welke vervolgstappen je kunt nemen. Weet je het dan nog niet zeker, kom dan naar een van onze workshops. En als je dan nog hulp nodig hebt, dan kunnen we je ook nog een-op-een advies geven.”

Ook voor de werknemers is een vragenkaart ontwikkeld die binnenkort wordt uitgerold.

 

Addertje

De subsidie is een extraatje, zegt Hoetjes: “DID doet al heel veel: we bieden financiële regelingen aan en halen veel drempels weg, maar we merken toch dat veel ondernemers nog onvoldoende de weg weten te vinden. Als een ondernemer denkt aan het inzetbaar houden van zijn werknemers, dan ziet hij direct investeringen op zich af komen. Doorgaan is dat natuurlijk ook zo. Maar laat dat nu net de barrière zijn die DID wegneemt.  En als ze zoeken naar het addertje onder ’t gras? Die is er niet: Met de oprichting van stichting DID hebben we branchegelden weer beschikbaar gemaakt voor de achterban om werknemers inzetbaar te hebben en te houden. We hebben de afgelopen jaren echt tonnen geïnvesteerd ten behoeve van winkelmedewerkers. Die tonnen heeft onze achterban dus bespaard! Dat geld is door de ondernemers zelf opgebracht, dus we doen onze stinkende best om het weer naar hen terug te laten vloeien. Wij faciliteren en financieren heel veel regelingen. Heel gewoon voor ons maar uniek in zijn soort.”

 

Bewustzijn

Stichting DID is in 2013 opgericht door de KNDB met als doel ervoor te zorgen dat medewerkers in de zelfstandige drogisterijbranche op een plezierige en gezonde manier aan het werk kunnen blijven tot aan hun pensioen – binnen of buiten de branche. DID is een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB) en werknemersorganisatie CNV Vakmensen.

Hoetjes: “Deze branche heeft niet half in de gaten hoe uniek deze stichting is. Ik spreek met veel mensen uit andere branches, en die zeggen dat allemaal. Maar in onze branche zijn er nog heel veel die daar geen idee van hebben. Natuurlijk zijn er genoeg ondernemers die de weg naar de stichting hebben gevonden, en die maken er optimaal gebruik van. Maar tal van ondernemers staan met de oren te klapperen als we het erover hebben. Zij zijn een dief van hun eigen portemonnee.”

 

 

Workshop: ‘Investeer in de inzetbaarheid van je medewerkers’

Donderdag 18 mei 9.00 – 12.00 uur in Hotel Tjaarda te Oranjewoud

Dinsdag 23 mei 13.30 – 16.30 uur bij DID te Rijswijk

Woensdag 24 mei 9.00 – 12.00 uur bij New Care Supplements BV te Waalwijk

Maandag 29 mei 16.00 – 18.00 uur bij Van der Valk ‘De Witte Bergen’ Eemnes (i.c.m. de ALV van de KNDB)

Dinsdag 30 mei 13.30 – 16.30 uur in Hotel Restaurant De Draak te Bergen op Zoom

Woensdag 31 mei 9.00 – 12.00 uur bij Remedium in Leusden

Donderdag 1 juni 13.30 – 16.30 uur bij Holland Pharma in Borculo

Woensdag 7 juni 9.00 – 12.00 uur bij Vriesia in Alkmaar

Donderdag 8 juni 13.30 – 16.30 uur bij Faco Retail BV in Diemen

 

Meld u aan via info@stichtingDID.nl. Kosten: geen. Ondernemers kunnen hun P&O-medewerkers meenemen.

 

Video

benieuwd naar hoe collega's de workshop ervaren? Bekijk deze video:

 

4 mei 2017

Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen

Rijswijk

Agenda Bijeenkomst

Sportief event voor de branche | 10 oktober 2019 | Papendal, Arnhem

Meld je aan voor de volgende Bijeenkomst

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep