Seleen en Vitamine D centraal

Een avondcursus over weerstand

Met de griepepidemieën in het achterhoofd, organiseerde Pharma Nord een avondcursus over weerstand, waarbij vooral het belang van seleen en vitamine D onderstreept werden. Maar wat blijft er nou eigenlijk hangen van zo’n avond?

Trainer Patricia Ris begint met een waarschuwing die de deelnemers meteen op scherp zet. “Jullie adviseren vitamines en mineralen om mensen gezond te houden. Maar hoe vaak verkoop je schijnveiligheid? Het gebeurt vaak dat producten niet bevatten wat ze beloven, of er wordt zo veel in een pil geperst dat het lichaam het niet kan afbreken. Wees dus kritisch: kunnen bedrijven aantonen wat ze beweren, vraag of je het onderzoek kunt lezen."

Dat blijkt de opmaat voor het onderwerp van de avond: hoe seleen en vitamine D je weerstand ondersteunen. Nog eens extra belangrijk omdat juist winkelmedewerkers veel met mensen - en dus virussen - in aanraking komen.

"Wie adviseert hier seleen bij verkoudheid en griep?", vraagt Ris. "Niemand? Na mijn presentatie wel!" Zij wijst erop dat bij 't tv-programma Radar bijna elke oplossing door de mand viel, ook de griepprik. 

We missen volgens Ris twee stoffen: seleen en vitamine D - en dat chronisch. "Niemand krijgt genoeg seleen of vitamine D binnen, niemand. Daardoor hebben we onvoldoende weerstand en zijn we vatbaar voor virussen. Seleen versterkt de weerstand, daarnaast is het een ontstekingsremmer. Het helpt bij artrose of artritis, en is belangrijk voor de schildklierwerking. Het beschermt tegen vervuiling, licht en luchtvervuiling, en neutraliseert zware metalen. Seleen is ook een DNA-beschermer, en werkt beschermend bij het ontstaan en uitzaaien van bijvoorbeeld prostaatkanker. Wat zou je als eerste moeten doen in je winkel? Ik zeg: twee meter seleen erin! Maar dan wel organisch seleen, dat wordt 150-200% beter opgenomen dan chemische vormen.""

 

Effect van griep

In het griepseizoen 2017/2018 stierven ruim 40.000 Nederlanders aan de gevolgen van griep. Vooral ouderen zijn het slachtoffer. Voorkomen staat voorop - schade beperken is de tweede beschermingsmaatregel.
"Voorkomen en schade beperken gaat vooral met seleen en vitamine D", zegt Ewout Overeem, education manager bij Pharma Nord. "Onderzoek zoals KiSel-10 laat zien dat ouderen meer kunnen hebben als ze seleen en Q10 aangevuld krijgen. De beste mix voor voorkomen en 'overleven' is dus Seleen, Q10 en vitamine D - uiteraard van Pharma Nord omdat deze producten gebruikt zijn in onderzoek."

 

Zonnig Spanje

Ook vitamine D is (onder meer) goed voor de weerstand. "Maar ook hier weer: we krijgen er niet meer voldoende via de zon van binnen. Zelfs buitensporters in zonnig Spanje niet! Bijna iedereen heeft een vitamine-D tekort. Terwijl 50 Microgram al voldoende is voor een goede weerstand. Met 75mg per dag komt het binnen 4 weken goed. Overdoseren? Dat is in Nederland moeilijk, zo groot is het tekort."

Het advies van Ris aan de zaal spreekt voor zich: iedereen heeft een tekort aan vitamine D en seleen, dus kun je het iedereen aanraden. Maar is er nog meer van de avond blijven hangen? Daartoe dient een digitaal quizje - met prijs - aan het slot van de avond. Het resultaat? Nog teveel mensen denken dat je een vitamine D-tekort ook kunt opheffen door het eten van groente en vlees. Anderzijds is de boodschap blijven hangen dat kwaliteit van producten bewezen moet worden. En van seleen hebben de meesten vrijwel alles onthouden. Waarmee de avond dus een meetbaar effect heeft.

 

25 januari 2018

Pharma Nord

Hoofddorp

Agenda Bijeenkomst

Sportief event voor de branche | 10 oktober 2019 | Papendal, Arnhem

Meld je aan voor de volgende Bijeenkomst

Meld je aan voor de
nieuwsbrief

who-cares.nl | Kamer van Koophandel 000004705394

Home | Powered by Wallbrink Crossmedia Groep